niedziela, 17 listopada 2019

Kaczka faszerowana jabłkami

U nas lubimy drób. Sięgamy po kurczaki, gęsi, kaczki i to właśnie tą ostatnią dziś podaję Wam na talerzu.

Składniki:

  • 1 kaczka ( ok. 2,5kg )
  • przyprawa do drobiu
  • 3 - 4 kwaśne jabłka

Przygotowanie:

Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do drobiu. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka myjemy, kroimy na 8 ( wykrawając gniazda nasienne ). Następnie jabłkami faszerujemy kaczkę.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200C ) przez 2 godziny.
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min.  Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...