piątek, 4 października 2019

Surówka z czerwonych buraczków z jabłkiem

Uwielbiam czerwone buraki. Od jakiegoś czasu zrezygnowałam z gotowania ich w wodzie ze względu na to iż wtedy wypłukują się wszystkie walory odżywcze. Dlatego gotuję je na parze razem ze skórką. Dopiero później jak są jeszcze ciepłe to obieram.


Składniki:

  • 500g ugotowanych na parze buraków
  • ok. 10 cm białej części pora
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Ugotowane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy i również ścieramy na tej samej tarce. Pora drobno siekamy. Wszytko razem mieszamy doprawiamy, solą, pieprzem i octem. Na koniec dodajemy cukier.
Podajemy jako dodatek do dania głównego.


3 komentarze:

  1. Ile gotują się te buraki na parze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok 30 do 40 min tak żeby widelec ładnie wchodził a też nie są wtedy zbyt miękkie i lepiej ścierają się na tarce

      Usuń
  2. Ja zawsze gotuję w skórce tylko kroje na pół. W parowarze ok 30 do 40 min. Myślę że w garnku do gotowania na parze też coś koło tego.

    OdpowiedzUsuń

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...