Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa na jesienną chandrę.
Składniki:
- 1/2 kg kiełbasy
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- słoiczek marynowanych pieczarek
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 karton przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki odcedzamy z zalewy, kroimy i podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek. Szklimy na złoty kolor. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zrumienionej cebuli. Podsmażamy. Paprykę czyścimy z gniazd i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Wlewamy przecier pomidorowy i wlewamy ok. 0,7 l wody. Zagotowujemy dodajemy groszek razem z zalewą. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Na koniec dodajemy mąkę i śmietanę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprowadzamy do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz