poniedziałek, 28 października 2019

Zupa Węgierska

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa na jesienną chandrę.

Składniki:

  • 1/2 kg kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • słoiczek marynowanych pieczarek
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 karton przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki odcedzamy z zalewy, kroimy i podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek. Szklimy na złoty kolor. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zrumienionej cebuli. Podsmażamy. Paprykę czyścimy z gniazd i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Wlewamy przecier pomidorowy i wlewamy ok. 0,7 l wody. Zagotowujemy dodajemy groszek razem z zalewą. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Na koniec dodajemy mąkę i śmietanę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprowadzamy do wrzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...