Składniki:
- kurczak ok. 1,5 kg
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany ( u mnie 30% z sannik )
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej
- pół pęczka natki pietruszki
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 - 4 liście laurowe
- sól'
- pieprz
- ok. 2 litrów wody
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy.Dzielimy na mniejsze kawałki. Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli. Wkładamy na wrzącą wodę kurczaka i gotujemy ok. 10 do 15 min zbierając szumowiny.Po tym czasie dodajemy wcześniej obrane warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy d miękkości mięsa i warzyw.
Gdy już wszystko będzie miękkie wyjmujemy z wywaru mięso i warzywa. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie wywar zaprawiamy śmietaną z dodatkiem mąki.
Gdy kurczak ostygnie obieramy mięso z kości i kroimy na mniejsze kawałki po czym dodajemy do powstałego sosu.
Warzywa kroimy w małe kawałki i również wrzucamy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz