poniedziałek, 21 października 2019

Surówka z białej kapusty

Sezon kapuściany w pełni dlatego trzeba korzystać.



Składniki:

  • 1 mała główka kapusty białej
  • 1 średnia marchewka
  • 2 jabłka
  • 1 czerwona cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • majonez ok. 2 - 3 łyżek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy na tarce o grubych oczkach razem z marchewką. Solimy i odstawiamy min. na 30 min aby kapusta zmiękła i puściła sok.
Po tym czasie sok odlewamy dodajemy sok z cytryny, starte na grubych oczkach jabłka, pokrojoną drobno cebulę i posiekaną natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania i dodajemy majonez ( tylko tyle ile wchłonie kapusta ). Dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...