poniedziałek, 21 października 2019

Kopytka

Smak dzieciństwa mojej babci. Zawsze gdy u niej gościłam były kopytka wg tego przepisu.


Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej + do podsypania
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyki oliwy

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż masa będzie jednolita.
Następnie odkrawamy po kawałku formujemy wałek i odcinamy po ukosie nożem.
Tak przygotowane kopytka wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli.
Gotujemy d momentu wypłynięcia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...