Składniki:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cukienie
- 4 papryki różnego koloru
- 30 dek pieczarek
- 1 passata pomidorowa
- 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Warzywa myjemy. Obieramy czosnek i cebulę. Drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem do zrumienienia. Przekładamy do garnka.Z cukinii wydrążamy pestki resztę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
Pieczarki czyścimy ( ja nie myję ponieważ chłoną wodę ), kroimy w plasterki razem z ogonkami i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Przekładamy do garnka z warzywami.
Paprykę oczyszczamy z pestek, również kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek słodkiej mielonej papryki.
Gdy trochę puszczą sok przekładamy do garnka.
Warzywa zalewamy passatą pomidorową i jedną szklanką wody.
Dusimy pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W między czasie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w pół plasterki.
Dodajemy na samym końcu. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Pysznie smakuje ze świeżymi bułkami z masełkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz