piątek, 20 września 2019

Jesienne Leczo z wiejską kiełbasą


Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukienie
  • 4 papryki różnego koloru
  • 30 dek pieczarek
  • 1 passata pomidorowa
  • 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia 

Przygotowanie:

Warzywa myjemy. Obieramy czosnek i cebulę. Drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem do zrumienienia. Przekładamy do garnka.
Z cukinii wydrążamy pestki resztę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
Pieczarki czyścimy ( ja nie myję ponieważ chłoną wodę ), kroimy w plasterki razem z ogonkami i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Przekładamy do garnka z warzywami.
Paprykę oczyszczamy  z pestek, również kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek słodkiej mielonej papryki.
Gdy trochę puszczą sok przekładamy do garnka.

Warzywa zalewamy passatą pomidorową i jedną szklanką wody.
Dusimy pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W między czasie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w pół plasterki.
Dodajemy na samym końcu. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

Pysznie smakuje ze świeżymi bułkami z masełkiem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...