Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g chudego mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 500 g makaronu spaghetti
- 100g tartego żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka mielona papryka
- oregano
- bazylia
- olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem dwóch łyżek oleju bądź oliwy z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone ( powinno być w temperaturze pokojowej ). Wszystko dobrze podsmażamy. Jeżeli mielone puści sok czekamy aż trochę odparuje.Następnie na patelnię wlewamy passatę. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze jakieś 5 minut.
W między czasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Nie odcedzamy.
Gdy sos nam zgęstnieje dodajemy do niego makaron wyjęty z wody i dokładnie mieszamy.
Podajemy posypany startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz