poniedziałek, 19 marca 2018

Pieczone Żeberka po prowansalsku

Pieczone Żeberka po prowansalsku

Żeberka są jednym z najbardziej lubianych mięs w moim domu. Staram się przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj pieczone w ziołach prowansalskich.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek paski
  • Sól
  • Pieprz
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • Łyżka mielonej ostrej papryki
  • Łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia różowa cebula
  • 1 łyżka margaryny
  • Łyżka oleju do podważenia żeberek




Przygotowanie


  1. Żeberka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje ok 10 cm.
    Wkładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, obydwie papryki i zioła. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
    Dokładnie mieszamy.
    Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia obsmażamy lekko na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego w następujący sposób:
    Na dno kładziemy pokrojoną w piórka połówkę cebuli i pół łyżki margaryny. Następnie kładziemy podsmażone żeberka i znów cebule.
    Pozostały tłuszcz wlewamy do naczynia.
    Pieczemy ok. 1,5 godz w 180°C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...