Żeberka są jednym z najbardziej lubianych mięs w moim domu.
Staram się przyrządzać je na różne sposoby. Dzisiaj pieczone w ziołach
prowansalskich.
Składniki
- 1,5 kg żeberek paski
- Sól
- Pieprz
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- Łyżka mielonej ostrej papryki
- Łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia różowa cebula
- 1 łyżka margaryny
- Łyżka oleju do podważenia żeberek
Przygotowanie
Żeberka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na porcje ok 10 cm.
Wkładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, obydwie papryki i zioła. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku.
Dokładnie mieszamy.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia obsmażamy lekko na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego w następujący sposób:
Na dno kładziemy pokrojoną w piórka połówkę cebuli i pół łyżki margaryny. Następnie kładziemy podsmażone żeberka i znów cebule.
Pozostały tłuszcz wlewamy do naczynia.
Pieczemy ok. 1,5 godz w 180°C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz