Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole
zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i żurawiną.
Składniki
- 0,5 kg czerwonych buraków
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Pół łyżeczki cukru trzcinowego
- Masło klarowane do smażenia
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Buraki myjemy. Gotujemy do miękkości. Czekamy aż ostygną.
Następnie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy buraki, chrzan i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Po ok. 5 - 7 min dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe. Smakują również na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz