poniedziałek, 19 marca 2018

Czerwone Buraczki zasmażane


Czerwone Buraczki zasmażane


Wielkanoc coraz bliżej. Nie wyobrażam sobie aby na stole zabrakło buraczków. Tym razem w wersji z chrzanem i żurawiną.

Składniki

  • 0,5 kg czerwonych buraków
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • Pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz




Przygotowanie


  1. Buraki myjemy. Gotujemy do miękkości. Czekamy aż ostygną.
    Następnie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła klarowanego, gdy się rozpuści wrzucamy buraki, chrzan i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Po ok. 5 - 7 min dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Podajemy ciepłe. Smakują również na zimno




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...