piątek, 2 marca 2018

Pieczona łopatka wieprzowa w cebuli Ojca Mateusza

Składniki:

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5kg
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza Galerii Smakosza
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego 
  • 1 łyka octu balsamicznego
  • Liść Laurowy Galerii Smakosza
Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso związać sznurkiem kuchennym, nakłuć w kilku miejscach i powkładać plasterki czosnku.
Pod sznurek włożyć kilka listków laurowych.




W miseczce wlać oliwę bądź olej, ocet balsamiczny, dodać przyprawę 18 ziół Ojca Mateusza i wszystko dokładnie wymieszać.
Natrzeć dokładnie mięso, owinąć w folię aluminiową i folię spożywczą.
Wstawić do lodówki na noc.

Następnego dnia mięso przełożyć do glinianego bądź żaroodpornego naczynia.
Obłożyć cebulą pokrojona w pórka.
Piec przez 1,5 godziny w temp. 180C .
5 min przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.
Podawać na ciepło do ziemniaków, lub na zimno do kanapek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...