- łopatka wieprzowa ok. 1,5kg
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza Galerii Smakosza
- 2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego
- 1 łyka octu balsamicznego
- Liść Laurowy Galerii Smakosza
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Mięso związać sznurkiem kuchennym, nakłuć w kilku miejscach i powkładać plasterki czosnku.
Pod sznurek włożyć kilka listków laurowych.
W miseczce wlać oliwę bądź olej, ocet balsamiczny, dodać przyprawę 18 ziół Ojca Mateusza i wszystko dokładnie wymieszać.
Natrzeć dokładnie mięso, owinąć w folię aluminiową i folię spożywczą.
Wstawić do lodówki na noc.
Następnego dnia mięso przełożyć do glinianego bądź żaroodpornego naczynia.
Obłożyć cebulą pokrojona w pórka.
Piec przez 1,5 godziny w temp. 180C .
5 min przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.
Podawać na ciepło do ziemniaków, lub na zimno do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz