piątek, 2 marca 2018

Kopytka i Gnocchi

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 - 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 dag mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić.
Przecisnąć przez praskę lub maszynkę.
Dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto.
Uformować wałek grubości ok 2cm i odkrawać nożem ok 1cm ukośne paski.
W formie Gnocchi odrywać kawałki ciasta i widelcem rozgnieść.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować aż do wypłynięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...