Nie tylko na Boże Narodzenie mega smakuje i będzie pysznym dodatkiem na Wielkanocnym Stole.
Składniki:
- 250 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 1/2 pęczka świeżego tymianku
- 1 kg wątróbek drobiowych
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 125 ml brandy
- sól
- pieprz
Obieramy cebulę i czosnek. Siekamy drobno i wrzucamy do szerokiego garnka. Dodajemy jedną łyżkę oliwy, szumowiny z masła i listki tymianku. Smażymy na średnim ogniu , co jakiś czas mieszając, aż zmiękną i się zrumienią. Dorzucamy wcześniej oczyszczone wątróbki, szczyptę soli i pieprzu oraz połowę startej gałki muszkatołowej. Smażymy ok. 4 min aby pozostałe różowe w środku. Minutę przed końcem wlewamy brandy i czekamy aż odparuje ( możemy podpalić jeżeli się nie boimy ).
Zawartość rondla przekładamy do miksera i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeżeli zajdzie taka potrzeba ( potrawy na zimno potrzebują trochę więcej przypraw dla wyrazistości smaku ). Rozpuszczone ostudzone masło wlewamy do masy i dokładnie miksujemy do całkowitego połączenia.
Masę przelewamy do formy ( możemy rozdzielić na małe foremki lub słoiczki ).
Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby stężał.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz