Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć
żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym
zakwasie
Składniki
-
0,5
litra zakwasu na żurek
-
wywar z
boczku ( przepis na gotowany boczek wiepszowy)
-
8 ziemniaków
-
2 marchewki
-
1/2 selera
-
1
pieptruszka
-
Liść
laurowy
-
Majeranek
-
czosnek
niedźwiedzi
-
Sól
-
Pieprz
-
200 ml
śmietany 18%
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wywarem z boczku.
Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i wkładamy marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę i selera.
Dodajemy kilka listków laurowych i gotujemy do miękkości warzyw.
Następnie wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól pieprz. Zagotowujemy.
Możemy dodać białą kiełbasę aby zupa była treściwsza gdy np. nie podajemy drugiego dania.
Po ok 10 min gotowania zabielamy śmietaną ( wcześniej mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy aby w całości się nie zważyła ).
Zagotowujemy.
Możemy podać z ulubiony pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz