środa, 28 lutego 2018

Żurek na wywarze z boczku

Gdy tylko ugotuję boczek wg przepisu na moim profilu, nie może zabraknąć żurku na przepysznym wywarze, oczywiście na wcześniej przygotowanym zakwasie


Żurek na wywarze z boczku

Składniki

  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • wywar z boczku ( przepis na gotowany boczek wiepszowy)
  • 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pieptruszka
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • czosnek niedźwiedzi
  • Sól
  • Pieprz
  • 200 ml śmietany 18%




Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy i zalewamy wywarem z boczku.
    Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i wkładamy marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę i selera.
    Dodajemy kilka listków laurowych i gotujemy do miękkości warzyw.
    Następnie wlewamy zakwas, dodajemy majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól pieprz. Zagotowujemy.
    Możemy dodać białą kiełbasę aby zupa była treściwsza gdy np. nie podajemy drugiego dania.
    Po ok 10 min gotowania zabielamy śmietaną ( wcześniej mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy aby w całości się nie zważyła ).
    Zagotowujemy.
    Możemy podać z ulubiony pieczywem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...