środa, 28 lutego 2018

Pałki Kurczaka w sosie marchewkowym

Z niewielkiej ilości składników można stworzyć naprawdę proste, smaczne i przede wszystkim domowe danie np. na niedzielny obiad. Marchew nadaje temu daniu nutkę słodkości.


Pałki Kurczaka w sosie marchewkowym

Składniki





Przygotowanie


  1. Pałki z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Nacieramy słodką papryką solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego dnia smażymy z obu stron na oleju i przekładamy do garnka.
    Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
    Przekładamy do kurczaka.
    Zalewamy wodą aż do przykrycia mięsa.
    Dodajemy drobno posiekaną marchewkę, kilka liści laurowych i czosnek niedźwiedzi.
    Gotujemy aż do miękkości mięsa i marchewki.
    Doprawiamy do smaku solą i świeżo zielonym pieprzem.
    Po ok. 5 min. wyjmujemy mięso.
    Pozostały sos zagęszczamy mąką wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
    Zagotowujemy.
    Aby kurczak nie był zimny przekładamy do sosu.
    Podajemy z ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...