Z niewielkiej ilości składników można stworzyć naprawdę proste, smaczne i
przede wszystkim domowe danie np. na niedzielny obiad. Marchew nadaje
temu daniu nutkę słodkości.
Przygotowanie
Pałki z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Nacieramy słodką papryką solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia smażymy z obu stron na oleju i przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do kurczaka.
Zalewamy wodą aż do przykrycia mięsa.
Dodajemy drobno posiekaną marchewkę, kilka liści laurowych i czosnek niedźwiedzi.
Gotujemy aż do miękkości mięsa i marchewki.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zielonym pieprzem.
Po ok. 5 min. wyjmujemy mięso.
Pozostały sos zagęszczamy mąką wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody.
Zagotowujemy.
Aby kurczak nie był zimny przekładamy do sosu.
Podajemy z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz