Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski
Składniki
-
3
średnie bakłażany
-
200g
czerwonej soczewicy
-
1 puszka
pomidorów w puszce
-
2 ząbki
czosnku
-
Sól
-
Pieprz
-
słodka
papryka
-
2 cebule
-
100 ml
śmietany 18%
-
1 kulka
mozzarelli
Przygotowanie
Soczewicę gotujemy do miękkości.
Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół.
Ostrożnie wydrążamy miąższ.
Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C).
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana.
Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez
praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać.
Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje.
Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C.
Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz