środa, 28 lutego 2018

Zapiekane Bakłażany z czerwoną soczewicą

Dla odmiany przepis nie tylko na tradycyjne dania naszej pięknej Polski


Zapiekane Bakłażany z czerwoną soczewicą.

Składniki

  • 3 średnie bakłażany
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • słodka papryka
  • 2 cebule
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 kulka mozzarelli




Przygotowanie


  1. Soczewicę gotujemy do miękkości.
    Bakłażana myjemy, przecinamy wzdłuż na pół.
    Ostrożnie wydrążamy miąższ.
    Tak przygotowane łódki wkładamy na 15min do nagrzanego piekarnika ( 150C).
    Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zrumieni dodajemy wydrążony miąższ bakłażana.
    Po ok. 5 min. wlewamy pomidory. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem aż wszystko zacznie się lekko rozpadać.
    Następnie dorzucamy ugotowaną wcześniej soczewicę, wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
    Na koniec wlewamy śmietanę i trzymamy na niewielkim ogniu aż wszystko zgęstnieje.
    Tak przygotowany farsz przekładamy do łódek bakłażana, na wierzch układamy po 2 plasterki mozzarelli.
    Zapiekamy w piekarniku ok. 20-25 min. w temp. 180C.
    Możemy podać z ulubioną sałatką bądź sztuką ulubionego mięska.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...