
I poszło. Było, pysznie i aromatycznie. Przepis zaczerpnięty od Jamie'go Oliver'a.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 bulwy fenkułu ( kopru włoskiego)
- olej kokosowy
- 1 warzywna kostka bulionowa ( ekologiczna jeżeli takiej nie macie dajcie suszony lubczyk, sól, pieprz )
- 1 puszka białej fasoli
- 1 duże jajko
- 50 g sera cheddar
- 1/2 łyżeczki susznych płatków chilli
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 100 g czerstwego chleba
- opcjonalnie: 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- pół pęczka kopru
- pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Czosnek i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Przycinamy i kroimy koper włoski również w cienkie plasterki.
Wkładamy warzywa do dużego garnka na średnim ogniu z 1-2 łyżkami oleju kokosowego.
Zmniejszamy płomień do małego, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 min regularnie mieszając i wlewając trochę wody dla rozrzedzenia ( jeżeli zajdzie taka potrzeba ), aż zmiękną i staną się lepkie.
Wkruszamy kostkę bulionową ( Lub doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem ), dodajemy fasolę wraz z zalewą i wlewamy 750ml wrzątku.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min.
Miksujemy blenderem do odpowiedniej konsystencji.
Na koniec posypujemy posiekanym koperkiem, natką pietruszki i szczyptą płatków chilli.
W między czasie gdy wszystko się gotuje, wbijamy jajko do miski, wsypujemy starty cheddar i płatki chilli.
Rozgniatamy nasiona fenkułu, dosypujemy do miski i wszystko dokładnie mieszamy.
Chleb kroimy w cienki paski i obtaczamy w masie jajecznej.
Smażymy z obydwu stron na rumiano.
Według gustu do zupy dodajemy jogurt lub śmietanę.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz