
Troszkę inny sposób na pyszne i chrupiące zapiekanki.
Warte spróbowania i szybkie w wykonaniu. Decydujemy sami jakie dodatki damy, podstawą zawsze jest ser i pyszna buła
Składniki
- 4 bułki pszenne lub ciabatty
- 250 g sera zółtego gouda bądź edamski ( a tak naprawdę to sami zdecydujcie jaki )
- 10 plasterków wędliny bądź kawałek kiełbasy
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- resztki pieczonego kurczaka ( opcjonalnie )
Przygotowanie
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Wędlinę bądź kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę.
Dodajemy surowe jajko sól i pieprz według uznania i wszystko mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju.
Bułki przekrawamy wzdłuż.
Nakładamy powstałą masę dociskając do bułki.
Kładziemy na patelnię serem do dołu.
Ważne żeby patelnia miała nieprzywierającą powłokę.
Gdy dobrze się przypiecze zdejmujemy z patelni.
Samcznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz