środa, 28 lutego 2018

Odwrócone Zapiekanki

Odwrócone Zapiekanki


Troszkę inny sposób na pyszne i chrupiące zapiekanki. Warte spróbowania i szybkie w wykonaniu. Decydujemy sami jakie dodatki damy, podstawą zawsze jest ser i pyszna buła

Składniki

  • 4 bułki pszenne lub ciabatty
  • 250 g sera zółtego gouda bądź edamski ( a tak naprawdę to sami zdecydujcie jaki )
  • 10 plasterków wędliny bądź kawałek kiełbasy
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • resztki pieczonego kurczaka ( opcjonalnie )




Przygotowanie


  1. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Wędlinę bądź kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę.
    Dodajemy surowe jajko sól i pieprz według uznania i wszystko mieszamy.
    Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju.
    Bułki przekrawamy wzdłuż.
    Nakładamy powstałą masę dociskając do bułki.
    Kładziemy na patelnię serem do dołu.
    Ważne żeby patelnia miała nieprzywierającą powłokę.
    Gdy dobrze się przypiecze zdejmujemy z patelni.
    Samcznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...