
Naszła nas ochota na danie jednogarnkowe. Oczywiście nie może w nim zabraknąć ani mięska, warzyw czy kaszy.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 średnie marchewki
- 7 - 8 ogórków kiszonych
- 1 cykoria
- 4 - 5 ziemniaków
- 1,5 - 2 litrów bulionu ( wołowy lub drobiowy )
- 3 - 4 liście laurowe
- 6 - 7 ziaren ziela angielskiego
- 100g kaszy jęczmiennej
- papryka ostra
- papryka slodka
- Natka pietruszki
- Koperek
- Kolendra
- 1/2 kopru włoskiego ( fenkuł )
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średnią kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Szklimy w garnku na oleju.
Po chwili dodajemy posiekaną cykorię i chwilę dusimy.
Wrzucamy mięso.
Co jakiś czas mieszamy.
W między czasie obieramy resztę warzyw i kroimy w drobna kostkę.
Gdy mięso się poddusi, wrzucamy ziemniaki, marchew i ogórka kiszonego.
Zalewamy bulionem do całkowitego przykrycia.
Dodajemy liście laurowe i zele angielskie.
Fenkuł drobno siekamy i wrzucamy do całości.
Garnek przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy od 35 do 45 min aż wszystko będzie miękkie.
Po tym czasie doprawiamy papryką ostrą i słodką, suszoną natką pietruszki, koprem i kolendrą.
Wrzucamy kaszę i gotujemy do momentu aż będzie miękka.
Nie mieszamy aby kasza nie przywarła do dna.
Gdy będzie już wystarczająco miękka zdejmujemy garnek z ognia.
Całość mieszamy i podajemy gorące najlepiej ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz