Bardzo smaczna i syta. Kapusta dodała słodkości a kwaśna śmietana dopełniła smaku.
Składniki
- 2 litry bulionu drobiowego
- 0,5 kg pieczarek brązowych i białych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 łyżka masła
- 5 ziemniaków
- sól
- pieprz
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1/2 pęczka kopru
Przygotowanie
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
Gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.
W między czasie oczyszczamy pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle, kapustkę drobno szatkujemy.
Dodajemy do garnka z bulionem i warzywami.
Gotujemy ok. 15 minut po czym dodajemy kapustę.
Doprawimy solą i pieprzem.
Śmietanę hartujemy w łyżce gorącej zupy i wlewamy do całości. Koperek myjemy i drobno siekamy, dodajemy do zupy.
Zagotowujemy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz