
Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U
mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z
mięskiem.
Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy
Składniki
- 2 kilogramy słoniny bez skóry
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie
Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy.
Słoninę wrzucamy do garnka ( najlepiej emaliowanego smak jest lepszy ).
Topimy od czasu do czasu mieszając.
Gdy wystarczająco się wytopi i skwarki zrobią się chrupiące wrzucamy obraną cebulę.
Zmniejszamy ogień i podgrzewamy wszystko ok. 20 min
Na 5 min przed końcem wyjmujemy cebulę, wrzucamy majeranek i mieszamy.
Zestawiamy z ognia.
Czekamy aż trochę ostygnie i przelewamy do słoików bądź kamionki.
Gdy całkiem ostygnie wkładamy do lodówki.
Później tylko zajadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz