środa, 28 lutego 2018

Domowy Smalec

Domowy Smalec


Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

Składniki

  • 2 kilogramy słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku




Przygotowanie


  1. Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
    Cebulę obieramy.
    Słoninę wrzucamy do garnka ( najlepiej emaliowanego smak jest lepszy ).
    Topimy od czasu do czasu mieszając.
    Gdy wystarczająco się wytopi i skwarki zrobią się chrupiące wrzucamy obraną cebulę.
    Zmniejszamy ogień i podgrzewamy wszystko ok. 20 min
    Na 5 min przed końcem wyjmujemy cebulę, wrzucamy majeranek i mieszamy.
    Zestawiamy z ognia.
    Czekamy aż trochę ostygnie i przelewamy do słoików bądź kamionki.
    Gdy całkiem ostygnie wkładamy do lodówki.
    Później tylko zajadamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...