Ostatnio w kuchni królowały orientalne smaki.
Przepis zaczerpnięty od Jamie'go Oliver'a
Składniki
- 4 udka z kurczaka bez sóry i kości
- 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków
- olej kokosowy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 puszka krążków ananasa
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 gniazda drobnego makaronu jajecznego
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 limonka
Przygotowanie
Udka myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem i mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy pięciu smaków.
Odstawiamy na 15 min aby przeszyły smakiem przyprawy.
Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni z olejem kokosowym z obu stron aż się dobrze usmażą.
Na minutę przed końcem skrapiamy miodem aby uzyskały glazurę.
Udka przekładamy na talerz.
Gdy kurczak się smaży kroimy ananasa w drobną kostkę, wkładamy do miseczki wlewamy zalewę po ananasie, sos sojowy i ocet winny.
Wsypujemy mąkę kukurydzianą i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na bok.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Fasolę odcedzamy i płuczemy.
Mieszamy z odrobiną oleju kokosowego i resztą przyprawy pięciu smaków.
Smażymy na tej samej patelni co kurczaka aż popęka.
Wsypujemy do miski i odstawiamy.
Cebulę, czosnek i marchewkę drobno kroimy. Kapustę szatkujemy.
Na patelni po fasoli wlewamy odrobinę oleju kokosowego, wrzucamy cebulę i czosnek czekamy aż się zeszkli po czym wrzucamy marchewkę.
Smażymy ok. 5 min i dorzucamy kapustę.
Całość smażymy ok. 2 min, po czym dodajemy ananasa z zalewą i makaron.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz, posypujemy fasolą i na wierzch kładziemy pokrojonego kurczaka. Na koniec całość skrapiamy sokiem z limonki.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz