
No i wyszło. Część rodzinki chciała ogórkową a druga część pomidorową.
Postanowiłam więc ich zaskoczyć i wyszło pysznie
Składniki
- ok. 2 litrów bulinu drobiowego
- 6 - 8 ziemniaków
- 6 - 8 ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka kożeń
- 1/2 selera kożeń
- 0,5 litra przecieru pomidorowego
- puszka pomidorów
- 200 ml śmietany kremówki
- łyżka lubczyku
- łyżka natki pietruszki
- łyżka koperku
- 3 liście laurowe
- 2 - 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- słodka mielona papryka
Przygotowanie
Warzywa myjemy i obieramy.
Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę.
Wrzucamy do bulionu, dodajemy pozostałe warzywa oprócz ogórków.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
Gotujemy aż warzywa będą lekko miękkie.
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Dodajemy do zupy.
Pomidory z puszki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dusimy do momentu aż się rozpadną.
Dodajemy do całości.
Wlewamy przecier pomidorowy.
Gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
Wrzucamy zioła.
Śmietanę hartujemy w łyżce gorącej zupy i wlewamy do całości.
Zagotowujemy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz