
Znów powracamy w smaki dzieciństwa, tym razem za sprawą naszej córci która od rana wołała aby zrobić ta zupkę.
Sama pamiętam jak babcia siedziała w kuchni i ze stoickim spokojem skubała kuleczki na zupkę.
Składniki
- Ciasto na zacierki:
- Szklanka mąki
- ok 100 ml przegotowanej letniej wody
- składniki na zupę:
- 0,4 kg wędzonego boczku w kawałku
- 1 kość wędzona bądź wędzone żeberko
- 2 marchewki
- 1 pietruszka kożeń
- 1/4 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-7 ziemniaków
- łyżka liści selera ( ja zawsze mrożę na zimę )
- łyżka natki pietruszki świeża opcjnalnie suszona
- łyżka koperku świeżego opcjonalnie suszona
- łyżka lubczyku
- 2 - 3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- Pieprz
- szczypta papryki słodkiej
Przygotowanie
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 15 min.
W tym czasie wszystkie warzywa myjemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę zalewamy wodą i wstawiamy na palnik.
Gdy zaczną się gotować, odszumowujemy i wrzucamy boczek w całości i kość.
Następnie wrzucamy seler, pietruszkę, czosnek i cebulę w całości.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy do garnka.
Wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy na średnim ogniu aż ziemniaki i pozostałe warzywa będą miękkie.
W tym czasie robimy zacierki. Z ciasta odrywamy małe kuleczki i wrzucamy do miseczki posypujemy szczyptą mąki aby się nie posklejały.
Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, wyjmujemy boczek i pozostawiamy do ostudzenia.
Wrzucamy zacierki, świeżą pietruszkę, koper i liście selera oraz lubczyk.
Gotujemy ok. 15 min i doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Rozlewamy na talerze i podajemy z wcześniej pokrojonym boczkiem z wywaru.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz