
Składniki
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 główka średniego kalafiora
- 2 średnie pory biała część
- 200g sera blue
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego
- koperek świeży ewentualnie suszony
- grzanki lub groszek ptysiowy
- 250ml kwaśniej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy olej kokosowy, następnie wsypujemy wcześniej posiekanego pora.
Dusimy aż zrobi się miękki.
Zalewamy bulionem.
Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki i dodajemy do wywaru.
Gotujemy do miękkości.
Wlewamy śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki i odrobiną bulionu.
Blendujemy, wrzucamy pokruszony ser blue.
Doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia.
Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz