
Składniki
- 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- 1/2 kostki masła
- suszona pietruszka
- suszony koper
- suszna kolendra
Przygotowanie
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem oraz skrapiamy dokładnie sokiem z cytryny.
Odstawiamy na ok. 30 min do lodówki.
W tym czasie nastawimy piekarnik do temperatury 200C.
Po 30 min przyprawiamy pstrąga koprem, kolendrą i pietruszką również w środku.
Przekładamy na folię aluminiową. Do środka wkładamy platerem masła i kładziemy niewielką ilość na wierzch ryby.
Zawijamy w folię tworząc tak zwany rękaw.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 min.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160C, rozwijamy folię i pieczemy ok. 10-15 min aż skórka się przyrumieni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz