
Składniki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2-3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 3/4 szklanki soku z kiszonej kapusty
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki mąki ( pszenna )
- kilka gałazek swieżego lubczyku ( może być też suszony ok 2 - 3 łyżeczek)
- sól
- pieprz
- majeranek ok. 1,5 łyżeczki
- 5 - 6 ziemniaków
Przygotowanie
Do garnka wlać bulion.
Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Cebulę dodajemy w całości.
Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy szumowiny powstałe z ziemniaków i dodajemy marchewki wcześniej starte na grubej tarce.
Dodajemy przyprawy i lubczyk.
Gotujemy ok 60 min na małym ogniu.
Następnie wlewamy sok z kapusty, dodajemy sól ( uważamy bo sok może być dość słony ).
Mąkę mieszamy ze śmietaną, hartujemy łyżką gorącego wywaru, wlewamy do zupy i zagotowujemy.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo lub białą kiełbasą.
Można wybrać obie opcje na raz.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz