Kocham zrazy. Kojarzą mi się ze Śląskiem gdzie w dzieciństwie
spędzałam wakacje u rodziny. Kluchy, zrazy i wiele innych śląskich
potraw i ich wspomnienie przywołuje uśmiech na twarzy :)
Składniki
- 6 - 7 kotletów ze schabu lub karkówki wieprzowej
- 350g mięsa mielonego ( to od Was zależy czy będzie wieprzowe czy wołowe )
- 6 ogórków kiszonych
- Sól
- Pieprz
- 3 ząbki czaosnku
- 3 jajka
- Majeranek
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- szczypta ostrej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki mąki
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
Kotlety rozbijamy mocno tłuczkiem.
Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
W misce mięso mieszamy z majerankiem, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.
Na rozbite kotlety kładziemy przygotowany farsz, dokładnie zwijamy ( możemy użyć nici kuchennych).
Obsmażamy na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulę.
Przekładamy do zrazów.
Zalewamy ok. 0,5 litra wrzątku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Dusimy do miękkości.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką.
Gdy mięsko będzie miękkie robimy zasmażkę z mąki i oleju.
Wlewamy do całości i energicznie mieszamy.
Zagotowujemy.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami bądź kluskami śląskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz