środa, 28 lutego 2018

Śledzie w majonezie z karmelizowaną cebulą

Śledzie w majonezie z karmelizowaną cebulą


Święta zbliżają się wielkimi krokami. W kuchni już zaczynamy eksperymentować z daniami. Propozycja dla Was to filety śledziowe z karmelizowaną cebulką i majonezem

Składniki

  • 6 płatów śledziowych matias
  • 2 cebule
  • 1/3 kostki masła
  • 3 - 4 łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • Pieprz




Przygotowanie


  1. Płaty śledzia zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc.

    Następnego dnia filety wyjmujemy z zalewy i kroimy w ok. 2 cm paski.

    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, gdy się rozpuści wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki, gdy cebula się zeszkli, zmniejszamy ogień i dodajemy miód.
    Gdy cebula się skarmelizuje odstawiamy i czekamy aż przestygnie.

    Gdy cebula będzie zimna przekładamy do miski, dodajemy pokrojone płaty, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
    Dokładnie mieszamy.
    Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...