Święta zbliżają się wielkimi krokami. W kuchni już zaczynamy eksperymentować z daniami.
Propozycja dla Was to filety śledziowe z karmelizowaną cebulką i majonezem
Składniki
- 6 płatów śledziowych matias
- 2 cebule
- 1/3 kostki masła
- 3 - 4 łyżki majonezu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- sól
- Pieprz
Przygotowanie
Płaty śledzia zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia filety wyjmujemy z zalewy i kroimy w ok. 2 cm paski.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, gdy się rozpuści wrzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki, gdy cebula się zeszkli, zmniejszamy ogień i dodajemy miód.
Gdy cebula się skarmelizuje odstawiamy i czekamy aż przestygnie.
Gdy cebula będzie zimna przekładamy do miski, dodajemy pokrojone płaty, doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz