Szpinak, zdrowy smaczny i odżywczy. Do tego kruche ciasto, szynka
pomidor i ..................................... spróbujcie sami. Łatwe
dość szybkie zachwyci nawet przeciwników zielonych liści ( mój mąż jak
nigdy sięgnął po ten przysmak).
Składniki
-
1,2
szkl. mąki przennej
-
1/2 do 1
szklanki mleka
-
100 gram
schłodzonego masła
-
1/2
łyżeczki soli
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
-
Farsz:
-
0.75 kg
szpinaku może być mrożony
-
20 dag
szynki ( wędlina)
-
1 pomidor
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
250 gram
sera żółtego np. gouda
-
sól,
czarny pieprz
-
masło do
smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiać, wymieszać z solą proszkiem do pieczenia, dodać
starte na drobnej tarce masło, wyrobić ciasto wlewając stopniowo mleko.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 15-20 min do lodówki.
W międzyczasie posiekać drobno cebulę i podsmażam na niewielkiej ilości
masła. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaje do cebuli.
Gdy cebula będzie złocista wrzucamy posiekany, bądź mrożony szpinak.
Wszystko mieszamy dusimy aż odparuje nadmiar wody.
Formę do tarty wylepiamy wcześniej schłodzonym ciastem, nakłuwamy
widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 15 min.
Szynkę kroimy w paski, bądź kostkę, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na podpieczony spód wykładamy szpinak, następnie posypujemy pokrojoną
szynką, układamy plasterki pomidorów i wszystko posypujemy obficie
startym serem.
Pieczemy całość ok. 15-20 min w temp. 180C aż ser się rozpuści i zrumieni.
Najlepiej smakuje na ciepło, aczkolwiek na zimno też jest pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz