
Jak to się mówi przez żołądek aż do serca. No i właśnie te
roladki są tym czymś co powoduje uśmiech na ustach i w sercu. Nie
potrzeba czekoladek, świec czy wina. Propozycja na kolację dla ukochanej
osoby albo tak Po prostu.
Składniki
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 0,5 kg pieczarek
- Pęczek szczypiorku
- Pół kostki masła
- Musztarda
- 3 jajka
- Bułka tarta
- Litr oleju rzepakowego
- Sól
- Pieprz
- 5 plastrów sera żółtego
Przygotowanie
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, drobno kroimy.
Do garnka wrzucamy 1/4 kostki masła, czekamy aż się rozpuści następnie wrzucamy pieczarki.
Dusimy na małym ogniu aż zmniejszą swoją objętość i odparuja wodę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
W między czasie piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy na filety wzdłuż. W zależności od piersi z jednej będzie 2 - 3 filety.
Rozbijamy tłuczkiem dość cienko. Najlepiej użyć do tego folii spożywczej, wtedy nie podziurawimy delikatnego mięsa.
Szczypiorek drobno siekamy i odstawiamy na bok.
Tak przygotowane filety najpierw smarujemy musztardą, następnie kładziemy łyżkę pieczarek na to odrobinę masła, pół plasterka sera i na koniec niewielką ilość szczypiorku.
Zwijamy filet zabijając brzegi tak aby farsz nie wypadł.
Obtaczamy w jajku później w bułce.
Smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano.
Najlepiej smakują gorące gdy po przekrojeniu ze środka wypływa masełko.
Podajemy z ulubinymi dodatkami.
Życzę SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz