środa, 28 lutego 2018

Zalewajka

Zalewajka

Chyba jedna z najprostszych zup. Przypomina mi wakacje u wujostwa na wsi. Zawsze jak cioci zostało miesko drobiowe z niedzielnego obiadu robiła tą zupkę.

Składniki

  • 0,5 litra zakwasu na żur
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 8 - 10 suszonych grzybów
  • 200 ml śmietany 18 %
  • Makaron nitki
  • Gotowane mięsko drobiowe np. Z rosołu




Przygotowanie


  1. Grzyby wcześniej namaczamy. Kroimy.
    W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody.
    Wrzucamy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy ok. 15 min po czym wlewamy zakwas i wrzucamy mięso.
    Po paru minutach dodajemy śmietanę.
    Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
    Podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...