
Chyba jedna z najprostszych zup. Przypomina mi wakacje u
wujostwa na wsi. Zawsze jak cioci zostało miesko drobiowe z niedzielnego
obiadu robiła tą zupkę.
Składniki
- 0,5 litra zakwasu na żur
- 5 - 6 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 - 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól
- Pieprz
- 8 - 10 suszonych grzybów
- 200 ml śmietany 18 %
- Makaron nitki
- Gotowane mięsko drobiowe np. Z rosołu
Przygotowanie
Grzyby wcześniej namaczamy. Kroimy.
W garnku zagotowujemy ok 2 litrów wody.
Wrzucamy grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy ok. 15 min po czym wlewamy zakwas i wrzucamy mięso.
Po paru minutach dodajemy śmietanę.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Podajemy gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz