
Naszła nas ochota na pierogi. Zawsze nie wiemy jaki farsz wybrać
bo jest ich tyle rodzai. Wyszło na moje :) więc dziś królują ruskie :)
Składniki
- Ciasto:
- 0,4 kg mąki pszennej + kilka łyżek do posypania
- 1/2 łyżeczki soli
- Jajko
- łyżka oleju rzepakowego
- 220 ml przegotowanej gorącej wody
- Farsz:
- 0,4 kg ziemniaków ugotowanych
- 0,25 dag twarogu tłustego
- 2 małe cebule
- 2 łyżki masła
- sól
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szczypta majeranku
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski dodać sól, wlać troszkę wody i zacząć zagniatać ciasto.
Następnie wbijamy jajko dodajemy olej i dalej wyrabiamy ciasto dolewając gorącej wody.
Wyrabiamy aż przestanie się kleić do ręki.
Odstawiamy na 30 min.
Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Ziemniaki i twaróg mielimy bądź przeciskamy przez praskę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle.
Dodajemy do farszu.
Farsz dobrze wyrabiamy i przyprawiamy solą, sporą ilością pieprzu i szczyptą majeranku.
Ciasto wałkujemy cienko podsypując mąką.
Wycinamy szklanką krążki.
Nakładamy farsz ok 1 łyżeczki i dokładnie zlepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie od 3-5 min od momentu wypłynięcia.
Możemy okrasić podsmażoną cebulką bądź podsmażoną kiełbaską w zależności od upodobań.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz