środa, 28 lutego 2018

Zapiekanka Chlebowa

Zapiekanka Chlebowa

Składniki

  • sos:
  • 500 ml śmietany 12%
  • 2 serki topione
  • 2 jajka
  • pół bochenka czerstwego chleba najlepiej pokrojonego
  • 300 g wędliny lub kiełbasy
  • 5 papryczek słodkich mini
  • 1 pomidor
  • 250g sera żółtego startego
  • Sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • olej do smażenia




Przygotowanie


  1. Przygotowanie sosu:
    Do garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy serek topiony, sól, pieprz oregano.
    Gdy wszystko się dokładnie rozpuści wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Kiełbasę bądź wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zrumieni.
    W naczyniu Żaroodpornym układamy kromki chleba ( możemy też porwać na mniejsze kawałki).
    Na chleb przekładamy wcześniej podsmażoną kiełbasę.
    Papryczki myjemy kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni.
    Wykładamy do naczynia.
    Całość zalewamy sosem.
    Na wierzch kładziemy plasterki pomidora i posypujemy startym serem.
    Zapiekamy w piekarniku ok. 30 - 40 min w temp. 180C.
    SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...