
Składniki
- sos:
- 500 ml śmietany 12%
- 2 serki topione
- 2 jajka
- pół bochenka czerstwego chleba najlepiej pokrojonego
- 300 g wędliny lub kiełbasy
- 5 papryczek słodkich mini
- 1 pomidor
- 250g sera żółtego startego
- Sól
- pieprz
- suszone oregano
- olej do smażenia
Przygotowanie
Przygotowanie sosu:
Do garnka wlewamy śmietanę, gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy serek topiony, sól, pieprz oregano.
Gdy wszystko się dokładnie rozpuści wbijamy dwa jajka i dokładnie mieszamy.
Zdejmujemy z ognia.
Kiełbasę bądź wędlinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni aż się zrumieni.
W naczyniu Żaroodpornym układamy kromki chleba ( możemy też porwać na mniejsze kawałki).
Na chleb przekładamy wcześniej podsmażoną kiełbasę.
Papryczki myjemy kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni.
Wykładamy do naczynia.
Całość zalewamy sosem.
Na wierzch kładziemy plasterki pomidora i posypujemy startym serem.
Zapiekamy w piekarniku ok. 30 - 40 min w temp. 180C.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz