W żadne Święta nie może na Naszym stole zabraknąć pieczystego. Szczególnie Karkówki tak pysznej i aromatycznej.
Połowa zawsze znika jak jest jeszcze ciepła, reszta trafia na zimny półmisek w postaci przepysznych plastrów.
Składniki
-
2 i 1/2
kg Karkówki Wieprzowej
-
Marynata:
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka
słodka
-
Papryka
ostra
-
czosnek
granulowany
-
olej
Przygotowanie
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki po 1 łyżeczce wlewamy 2 - 3 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy dokładnie marynatą,
zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Następnego dnia nożem zdejmujemy nadmiar marynata ( aby podczas pieczenia się nie przypaliła).
Wkładamy na kratę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok 1,5
godziny. ( pod kratkę wstawiamy brytfankę aby nadmiar tłuszczu skapywał
do niej).
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i zostawiamy jeszcze na ok. 1 godzinę.
Na koniec wyjmujemy i odstawiamy aby odpoczęła.
Wspaniałe danie główne jak również jako dodatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz