środa, 28 lutego 2018

Karkówka Pieczona

W żadne Święta nie może na Naszym stole zabraknąć pieczystego. Szczególnie Karkówki tak pysznej i aromatycznej. Połowa zawsze znika jak jest jeszcze ciepła, reszta trafia na zimny półmisek w postaci przepysznych plastrów.


Karkówka Pieczona

Składniki

  • 2 i 1/2 kg Karkówki Wieprzowej
  • Marynata:
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka ostra
  • czosnek granulowany
  • olej




Przygotowanie


  1. Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki po 1 łyżeczce wlewamy 2 - 3 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
    Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy dokładnie marynatą, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
    Następnego dnia nożem zdejmujemy nadmiar marynata ( aby podczas pieczenia się nie przypaliła).
    Wkładamy na kratę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na ok 1,5 godziny. ( pod kratkę wstawiamy brytfankę aby nadmiar tłuszczu skapywał do niej).
    Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150C i zostawiamy jeszcze na ok. 1 godzinę.
    Na koniec wyjmujemy i odstawiamy aby odpoczęła.
    Wspaniałe danie główne jak również jako dodatek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...