
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- Bułka
- Mleko
- Jajko
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- Sól
- Pieprz
- Suszona natka pietruszki
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Łyżeczka cukru brązowego
- Mąka pszenna
- Olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do miski wrzucamy mięso, przeciśniętą przez prasę bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę podsmażonej cebuli, musztardę, pół łyżeczki natki pietruszki. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy.
Formujemy niewielkie kulki, obtaczamy w mące i smażymy na rumiano.
Przekładamy do garnka.
Wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Dodajemy resztę podsmażonej cebuli.
Wlewamy przecier pomidorowy i koncentrat.
Jeżeli jest za kwaśne dodajemy cukier. Dodajemy pietruszkę i ostrą paprykę.
Dusimy na wolnym ogniu do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz