środa, 28 lutego 2018

Zakwas na barszcz czerwony

Robię zawsze tego dużo. Uwielbiamy barszcz czerwony i nie wyobrażamy sobie tej zupy aby była z torebki.


Zakwas na barszcz czerwony

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 całe kromki lub okrojone skórki chleba razowego ( na prawdziwym zakwasie)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki nasion kminku
  • 4 ząbki czosnku




Przygotowanie


  1. Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry, przekładamy do kamiennego garnka lub dużego słoja.
    Dodajemy pokrojony w słupki czosnek oraz pozostałe składniki.
    Zalewamy 2 litrami ciepłej, przegotowanej wody i przykrywamy ściereczką.
    Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie odcedzamy zakwas.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...