środa, 28 lutego 2018

Pierogi z dudami

I po raz kolejny sięgam po przepis mojej babci. Niezapomniane smaki dzieciństwa nigdy nie pójdą w niepamięć.


Pierogi z dudami

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 dag mąki pszennej
  • Jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • 150-200 ml gorącej wody
  • Sól
  • Farsz:
  • 20 dag serc wierzowych
  • 20 dag płucek wieprzowych
  • 10 dag wątroby wieprzowej
  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • bułka pszenna czerstwa
  • 150 ml mleka
  • 5 dag słoniny
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • pieprz czarny świeżo mielony




Przygotowanie


  1. Z mąki i reszty składników wyrabiamy ciasto:
    Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste gładkie ciasto.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.


  2. Podroby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
    Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa.
    Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu.
    Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki.
    Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
    Dodajemy do farszu.
    Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).

  3. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki na które kładziemy ok 1-1,5 łyżeczki farszu.
    Lepimy pierogi.
    Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu.
    Odcedzamy.
    Najlepiej smakują smażone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...