I po raz kolejny sięgam po przepis mojej babci.
Niezapomniane smaki dzieciństwa nigdy nie pójdą w niepamięć.
Składniki
-
Ciasto:
-
350 dag
mąki pszennej
-
Jajko
-
łyżka
oleju rzepakowego
-
150-200
ml gorącej wody
-
Sól
-
Farsz:
-
20 dag
serc wierzowych
-
20 dag
płucek wieprzowych
-
10 dag
wątroby wieprzowej
-
40 dag
mięsa mielonego wieprzowego
-
bułka
pszenna czerstwa
-
150 ml mleka
-
5 dag
słoniny
-
duża cebula
-
3 ząbki
czosnku
-
Sól
-
pieprz
czarny świeżo mielony
Przygotowanie
Z mąki i reszty składników wyrabiamy ciasto:
Usypanej w kopczyk mąki wlewamy troszeczkę wrzątku, następnie wbijamy
jajko, dodajemy olej, sól i dolewamy tyle wody aby powstało gęste
gładkie ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min.
Podroby gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Gdy trochę przestygną mielimy i dodajemy do mięsa.
Bułkę moczymy w mleku i dodajemy do farszu.
Słoninę drobno kroimy, wytapiamy tłuszcz i skwarki.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek.
Dodajemy do farszu.
Doprawiamy solą i pieprzem ( powinien być dość pikantny).
Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki na które kładziemy ok 1-1,5 łyżeczki farszu.
Lepimy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7-8 min po wypłynięciu.
Odcedzamy.
Najlepiej smakują smażone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz