Gęsta i aromatyczna. Sycąca i idealna na rozgrzewkę w chłodny dzień
Składniki
-
1/2
główki kapusty
-
1/2 kg
kiszonej kapusty
-
2 litry
wywaru wołowego lub warzynego
-
1/2
łyżeczki nasion kminu i kolendry
-
2
średnie marchewki
-
1
średnia pietruszka
-
40 dag
ziemniaków
-
2 ząbki
czosnku
-
łyżeczka
białego octu winnego
-
Sól
-
pieprz
czarny mielony
-
Cukier
-
3-4
łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie
Z białej kapusty wycinamy zgrubiałe części. Biała i kiszoną kapustę siekamy.
Gotujemy w wywarze na wolnym ogniu z kminkiem i kolendrą ok 1 godziny.
Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa dodajemy do kapusty i gotujemy ok 20-25 min aż warzywa zmiękną.
Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy.
Doprawiamy octem, solą szczyptą cukru i pieprzem.
Posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz