środa, 28 lutego 2018

Kapuśniak z kolendrą i kminkiem

Gęsta i aromatyczna. Sycąca i idealna na rozgrzewkę w chłodny dzień


Kapuśniak z kolendrą i kminkiem

Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 litry wywaru wołowego lub warzynego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu i kolendry
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 40 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka białego octu winnego
  • Sól
  • pieprz czarny mielony
  • Cukier
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku




Przygotowanie


  1. Z białej kapusty wycinamy zgrubiałe części. Biała i kiszoną kapustę siekamy.
    Gotujemy w wywarze na wolnym ogniu z kminkiem i kolendrą ok 1 godziny.
    Marchew, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Warzywa dodajemy do kapusty i gotujemy ok 20-25 min aż warzywa zmiękną.
    Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotowujemy.
    Doprawiamy octem, solą szczyptą cukru i pieprzem.
    Posypujemy koperkiem.
    SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...