Przepis ten wyniosłam z domu rodzinnego. Podawany najczęściej z
ziemniakami bądź kaszą. Idąc z biegiem czasu podaję go np. Z Rejbakiem i
surówka z kiszonej kapusty

Składniki
- 1,5 kg mięsa wieprzowego może być łopatka
- 2 średnie cebule
- kilka listków laurowych
- majeranek
- Ziele angielskie
- rozmaryn
- mielona słodka papryka
- sól, pieprz
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kroimy na kawałki ok 3 na 3cm.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy smalec i podsmarzamy mięso aż się zrumieni.
W międzyczasie siekamy drobno cebule.
Zrumienione mięso przekładamy do garnka.
Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebule.
Przekładamy do mięsa razem z pozostałym tłuszczem.
Całość zalewamy wodą, tyle żeby przykrylo mięso.
Gdy wszystko zaczyna się gotować dodajemy przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miekkie.
Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilosci zimnej wody i wlewamy do gulaszu energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia co jakis czas mieszając żeby nic nie przywarlo.
Gotowy gulasz można podawać z ziemniakami, kaszą. Moja propozycja to gulasz z rejbakiem i surówka z kiszonej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz