Przepyszna na ciepło jak również na zimno do pieczystego. Moi bliscy uwielbiają tą naprawdę domową szynkę.
Składniki
-
mięso
wieprzowe tj. szynka ok. 2 kg
-
3 jajka
na twardo
-
marynata:
-
3 łyżki
musztardy ( ja wybrałam sarebska)
-
1,5
łyżki miodu pszczelego
-
1,5
łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-
Pieprz
-
szczypta
gałki muszkatolowej
Przygotowanie
Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
Przygotowujemy marynarkę z w/wymienionych składników. Nacieramy szynkę dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso dokladnie zwijamy możemy użyć nitki bądź dratwy.
Do środka wciskamy jajka ugotowane na twardo.
Tak przygotowane mięso przekladamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy
i wstawiamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 200°C
Po około godzinie jak szynka zrobi się biała, odkrywamy pokrywę.
Wierzch smarujemy co jakiś czas aż się zarumieni. Powtarzamy ta czynność
przekrecajac z kazdej strony. Następnie wyjmujemy z piekarnika.
Podajemy na ciepło bądź na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz