środa, 28 lutego 2018

Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Przepyszna na ciepło jak również na zimno do pieczystego. Moi bliscy uwielbiają tą naprawdę domową szynkę.


Domowa pieczona szynka w marynacie musztardowo-miodowej

Składniki

  • mięso wieprzowe tj. szynka ok. 2 kg
  • 3 jajka na twardo
  • marynata:
  • 3 łyżki musztardy ( ja wybrałam sarebska)
  • 1,5 łyżki miodu pszczelego
  • 1,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • Pieprz
  • szczypta gałki muszkatolowej




Przygotowanie


  1. Mięso myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym.
    Przygotowujemy marynarkę z w/wymienionych składników. Nacieramy szynkę dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  2. Po tym czasie mięso dokladnie zwijamy możemy użyć nitki bądź dratwy.
    Do środka wciskamy jajka ugotowane na twardo.
    Tak przygotowane mięso przekladamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika, który ustawiamy na 200°C

  3. Po około godzinie jak szynka zrobi się biała, odkrywamy pokrywę.
    Wierzch smarujemy co jakiś czas aż się zarumieni. Powtarzamy ta czynność przekrecajac z kazdej strony. Następnie wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na ciepło bądź na zimno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...