Moja rodzina uwielbia ten boczek jako dodatek do jajka przy świątecznym stole wielkanocnym.
Składniki
-
1 kg
surowego boczku wieprzowego najlepiej bez kości
-
4
łyżeczki majeranku
-
łyżeczka
rozmarynu
-
Pieprz,
szczypta soli
-
4 ząbki
czosnku.
-
woda,
musi przykryć boczek w całości
Przygotowanie
Boczek umyć pod bieżącą wodą.
Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do garnka włożyć boczek. Wsypać majeranek, rozmaryn, pieprz szczyptę soli, czosnek pokrojony w plasterki. Zalać wodą.
Gotować na wolnym ogniu aż boczek bedzie miękki.
Nastepnie wyłożyć na talerzyk.
-
Nie wylewajcie wywaru. Ja przyrządzam na nim przepyszny żurek na zakwasie z białą kiełbasą. Ale to już na następny przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz