środa, 28 lutego 2018

Gotowany Boczek Wieprzowy

Moja rodzina uwielbia ten boczek jako dodatek do jajka przy świątecznym stole wielkanocnym.


Gotowany Boczek Wieprzowy

Składniki

  • 1 kg surowego boczku wieprzowego najlepiej bez kości
  • 4 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka rozmarynu
  • Pieprz, szczypta soli
  • 4 ząbki czosnku.
  • woda, musi przykryć boczek w całości




Przygotowanie


  1. Boczek umyć pod bieżącą wodą.
    Osuszyć papierowym ręcznikiem.

  2. Do garnka włożyć boczek. Wsypać majeranek, rozmaryn, pieprz szczyptę soli, czosnek pokrojony w plasterki. Zalać wodą.

  3. Gotować na wolnym ogniu aż boczek bedzie miękki.
    Nastepnie wyłożyć na talerzyk.
  4. Nie wylewajcie wywaru. Ja przyrządzam na nim przepyszny żurek na zakwasie z białą kiełbasą. Ale to już na następny przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...