Uwielbiamy takie torciki, nie za słodkie, zimne i pyszne.
Tortownica 23 cm
Składniki
- Spód:
- 130 gram masla
- 150g herbatników pełnoziarnistych
- Masa:
- 750 ml maślanki
- 300 ml śmietany min. 30%
- 120g cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- 8 łyżeczek żelatyny
- 1/2 szkl. wrzątku
- 2 śliwki
- 2 morele
- 10 winogron jasnych lub ciemnych
- 1/2 szklanki borówek
- 1/2 szkl. malin
- Do dekoracji
- Garść borówek
- Garść malin
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- kilka herbatników pełnoziarnistych
Przygotowanie
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Nakładamy bok i dociskamy. Nadmiar odcinamy.
Herbatniki drobno kruszymy najlepiej robotem bądź blenderem.
Masło rozpuszczamy i zostawiamy aby ostygło.
Jak już będzie chłodne mieszamy z pokruszonymi herbatnikami, przekładamy do tortownicy, równo rozkładając i mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki aż spód stężeje tak ok. 30 min wystarczy.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątki i zostawiamy do ostygnięcia.
Maślankę miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną.
Gdy żelatyna będzie chłodna, dodajemy do maślanki oczywiście cały cas miksując.
Gotową masę przelewamy na tortownicę z gotowym spodem.
Owoce myjemy.
Morele, śliwki kroimy w ósemki i wrzucamy do masy.
Winogrona wrzucamy w całości tak samo jak maliny i borówki.
Wstawiamy do lodówki aż całość lekko stężeje.
Do miski wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny i cukier.
Dokładnie mieszamy.
Wsypujemy maliny i borówki.
Macerujemy owoce przynajmniej 15 min.
Gdy masa lekko stężeje wierzch dekorujemy połamanymi herbatnikami i zmacerowanymi owocami.
Wstawiamy do lodówki aż całkiem stężeje.
Potem delektujemy się smakiem torcika :)
Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPzyokazji zapraszm do siebie:
http://pelen-brzuszek.blogspot.com/
Może znajdziesz tam coś dla siebie :)
pozdrawiam