środa, 28 lutego 2018

Kurczak w paprykowym sosie

Kurczak w paprykowym sosie


Pyszny i aksamitny sos z wędzoną nutą.

Składniki

  • 3 uda z kurczaka
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • pół cebuli
  • sól
  • pieprz
  • szczypta oregano




Przygotowanie


  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
    W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka.
    Przekładamy do garnka. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, którą wlewamy do całości.
    Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki.
    Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy wędzoną paprykę.
    Pilnujemy aby się nie przypaliła.
    Wlewamy do całości.
    Gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...