Pyszny i aksamitny sos z wędzoną nutą.
Składniki
- 3 uda z kurczaka
- 3 podudzia z kurczaka
- 1 litr wody
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- olej do smażenia
- 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- pół cebuli
- sól
- pieprz
- szczypta oregano
Przygotowanie
Kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy.
W garnku gotujemy wodę z zielem angielskim i liściem laurowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka.
Przekładamy do garnka. Na tym samym oleju smażymy drobno posiekaną cebulę, którą wlewamy do całości.
Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na średnim ogniu aż kurczak będzie miękki.
Na patelni wlewamy niewielką ilość oleju i wsypujemy wędzoną paprykę.
Pilnujemy aby się nie przypaliła.
Wlewamy do całości.
Gotujemy na średnim ogniu aż sos się zredukuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz