Bardzo zasmakował nam ten przepis. Jak zwykle sięgając po
książkę J.O zawsze znajdziemy coś co nam zasmakuje. Oczywiście nie każdy
przepis musi być idealny jak w książce zawsze można zastąpić składniki
innymi.
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle ( możecie uzyć innego )
- Oliwa
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- gałka muszkatałowa ( może być mielona pół łyżeczki )
- 400 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego wy możecie zastąpić go świeżym )
- Sól morska
- świezo mielony pieprz
- 120 ml śmietany kremówki
- 150g serka mascarpone
- 2 garście startego parmezanu
Przygotowanie
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzając zostawmy trochę wody z gotowania.
Na rozgrzaną patelnię lub szeroki garnek wlewamy oliwę ok. 1 łyżki, dodajemy masło, pokrojony czosnek i gałkę muszkatołową.
Kiedy masło się stopi wrzucamy szpinak ( jeżeli jest mrożony podgrzewamy aż zredukuje ilość płynu) w przypadku świeżego trwa to około 5 min aż stanie się ciemny.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy śmietanę serek mascarpone i łyżkę wazową wody z gotowania makaronu.
Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy sos, jeżeli zajdzie potrzeba doprawiamy.
Do dużego naczynia ( może być garnek ) wrzucamy makaron, wlewamy gotowy sos, mieszamy po czym dodajemy starty parmezan i ponownie mieszamy.
Na koniec pozostaje nam tylko zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz