Wg mojego męża to właśnie jest wiejski obiad. Sięgając
wspomnieniami w dzieciństwo gdy po żniwach wszyscy wracali zmęczeni i
głodni gospodyni przygotowywała syty, niedrogi i szybki posiłek. Wszak
jajka i ziemniaki zawsze były pod ręką i maślanka również stała zawsze
na drzwiczkach lodówki
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 6 jajek
- litr maślanki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
- pół pęczka posiekanego kopru
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka na sadzone polewając olejem aby białko się ścięło.
W między czasie przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na talerze wykładamy ziemniaki, polewamy chłodną maślanką, posypujemy świeżym koprem i na to wszystko kładziemy jajko.
Zajadamy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz