środa, 28 lutego 2018

Wiejski Obiad

Wiejski Obiad


Wg mojego męża to właśnie jest wiejski obiad. Sięgając wspomnieniami w dzieciństwo gdy po żniwach wszyscy wracali zmęczeni i głodni gospodyni przygotowywała syty, niedrogi i szybki posiłek. Wszak jajka i ziemniaki zawsze były pod ręką i maślanka również stała zawsze na drzwiczkach lodówki

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • litr maślanki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • olej do smażenia
  • pół pęczka posiekanego kopru




Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy, myjemy zalewamy wodą z dodatkiem soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy jajka na sadzone polewając olejem aby białko się ścięło.
    W między czasie przyprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.


  3. Na talerze wykładamy ziemniaki, polewamy chłodną maślanką, posypujemy świeżym koprem i na to wszystko kładziemy jajko.
    Zajadamy :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...