Uwielbiamy szpinak więc tym razem postanowiłam zrobić coś na wynos. Co smakuje na ciepło i na zimno.
Składniki
- Duży pęczek świeżego szpinaku
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- kubek śmietany 12% ( ok. 300 ml )
- arkusz ciasta francuskiego
- jajko
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszatałowej
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obieramy. Drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem 2 łyżek oleju szklimy cebulę z czosnkiem.
W tym czasie przebieramy i oczyszczamy szpinak.
Wrzucamy stopniowo do cebuli. Gdy jedna partia szpinaku zmięknie i lekko zmieni kolor dorzucamy następną i tak do końca.
Gdy szpinak się poddusi dolewamy śmietanę sól, pieprz i gałkę muszkatołową i zmniejszamy ogień.
Dusimy aż wszystko zgęstnieje i odstawiamy aby przestygło.
Jak farsz będzie już letni, do miski rozbijamy jajko, rozwijamy ciasto i smarujemy.
Nakładamy farsz na cały arkusz ciasta.
Zwijamy dłuższą stroną.
Ostrym nożem kroimy zwinięte ciasto na ok. 2 cm krążki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej posmarowanym jajkiem. Wierzch również smarujemy warstwą jajka.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 min temp. 180 - 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz