Jesienna aura zadomowiła się u nas na dobre. Będąc ostatnio na
miejskim targu zaopatrzyłam się w mnóstwo jesiennych warzyw.
Tym razem propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę w której główną rolę
gra brukselka w duecie z jarmużem.
Składniki
- 4 - 5 ziemniaków
- 200 gram marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona )
- ok. 0,5 kg brukselki
- 4 - liści jarmużu
- ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- Sól
- pieprz
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka świeżego kopru
- 3/4 szklany 12%
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, płuczemy, zalewamy bulionem i wstawiamy na średni ogień.
W tym czasie pozostałe warzywa myjemy ( oprócz marchewki z groszkiem).
Jarmuż oczyszczamy z łodyg, liście rwiemy i odkładamy.
Gdy ziemniaki zaczną się gotować wsypujemy marchewkę z groszkiem,
dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną po czym wrzucamy brukselkę.
Gotujemy do miękkości.
Doprawiamy solą i pieprzem po czym wrzucamy porwane liście jarmużu.
Po dosłownie 5 - 7 min gotowania odlewamy niewielką ilość zupy i mieszamy ze śmietaną po czym wlewamy do całości.
W razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Gdy zdejmiemy garnek z ognia wsypujemy do zupy posiekaną natkę pietruszki i koper.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz