Gdy przywiozę świeży szczaw Cześć przekładam do sloikow natomiast nie ma
innej możliwości aby tego dnia nie zrobić przepysznej zupy.
Składniki
-
2 litry
bulionu drobiowego
-
3 marchewki
-
1 pietruszka
-
1/4 selera
-
świeże
liście szczawiu ok 30 dek.
-
kilka
liści laurowych
-
kilka
ziaren ziela angielskiego
-
8 ziemniaków
-
1 kostka
rosołowa
-
2 łyżki
wegety
-
1/2
szklanki śmietany 18
-
5-6 jaj
-
pieprz
mielony
-
suszony
koperek
-
suszona
pietruszka
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać pokroić
w plasterki.
Ziemniaki zalać bulionem. Gdy zaczną się gotować dodać pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
Szczaw umyc przebrać, sparzyć wrzątkiem nastepnie przelać zimną wodą i posiekać.
Gdy ziemniaki i warzywa będą miekkie dodać wegete. Następnie wrzucić
szczaw i kostkę rosołowa. Gdy zupa nabierze smaku szczawiu doprawić
pieprzem i ewentulanie solą do smaku.
Śmietanę rozmieszac w odrobienie odlanej zupy i dodać do całości.
Gdy się zagotuje wsypać po troszku suszonego kopru i pietruszki.
Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz