środa, 28 lutego 2018

Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Gdy przywiozę świeży szczaw Cześć przekładam do sloikow natomiast nie ma innej możliwości aby tego dnia nie zrobić przepysznej zupy.


Szczawiowa ze świeżego szczawiu

Składniki

  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • świeże liście szczawiu ok 30 dek.
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziemniaków
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki wegety
  • 1/2 szklanki śmietany 18
  • 5-6 jaj
  • pieprz mielony
  • suszony koperek
  • suszona pietruszka




Przygotowanie


  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać pokroić
    w plasterki.
    Ziemniaki zalać bulionem. Gdy zaczną się gotować dodać pokrojone warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
    Szczaw umyc przebrać, sparzyć wrzątkiem nastepnie przelać zimną wodą i posiekać.
    Gdy ziemniaki i warzywa będą miekkie dodać wegete. Następnie wrzucić szczaw i kostkę rosołowa. Gdy zupa nabierze smaku szczawiu doprawić pieprzem i ewentulanie solą do smaku.
    Śmietanę rozmieszac w odrobienie odlanej zupy i dodać do całości.
    Gdy się zagotuje wsypać po troszku suszonego kopru i pietruszki.
    Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo.
    Życzę smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...