środa, 28 lutego 2018

Szczaw solony

Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce i na łące zrywam liście szczawiu.


Szczaw solony

Składniki

  • liście szczawiu
  • sól niejodowana
  • olej




Przygotowanie


  1. Szczaw przebieramy, myjemy i odsaczamy.
    Następnie siekamy i mieszamy z solą w proporcjach mniej więcej 0,5kg szczawiu 2 łyżki soli.
    Tak przygotowany szczaw zostawiam na noc aby puścił sok.
    Gdy to już się stanie przekładam do słoików mocno uciskajac.
    Na wierzch leje troszkę oleju i zakrecam słoiki.
    Tak przygotowany szczaw wykorzystuję po sezonie na pyszną zupkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Lasagne

Mój ulubiony przepis na Lasagne. Pyszna, sycąca. Składniki: Makaron Lasagne 700g mięsa mielonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszk...